Kuten ensimmäisessä postauksessani kirjoitin, olen helposti uusista asioista ja harrasteista innostuva yksilö. Viimeisin asia, joka on saanut minut innostumaan valtavasti, on tuo pitkämielisyyttä ja tarkkuutta vaativa japanilainen paperintaivutteluharraste elikkäs origami.

Minulle japanilainen kulttuuri sinänsä on vieras asia. Kun anime- ja mangakulttuuri rantautui Suomeen, minä ahmin tietoa Intian kulttuurista (joka muuten on pitkäaikainen intohimoni ja kiinnostuksen kohteeni). Sushibaarien sijaan suosin pitkään haudutettuja sooseja, jotka aiheuttavat poltetta sisään mennessään ja ulos tullessaan. J-pop: in tai J-rock: in sijaan rakastan ylisentimentaalisia ja imeliä Bollywood-iskelmiä. Japanilainen minimalismi on vastakohta sille Kitsch-tyylille, jota minä olen aina edustanut kaikilla tyylittömyyden tasoillani: sisustuksessa, pukeutumisessa, koko olemuksessani.

Mutta takaisin origamiin. On uskomatonta, miten pienestä paperinpalasesta saa taivuteltua niin monia erilaisia muotoja ja miten jokaisella pienellä taitteella on merkitystä, kun mietitään lopputuloksen luonnetta. Sitä tunnetta, kun opit jonkin uuden tekniikan tuntien itkun ja hammastenkiristysten jälkeen, ei voita mikään. Mikä parasta, taitteluharrastuksen kustannukset ovat lähestulkoon olemattomat. Taitteluun käyvät vanhoista sanomalehdistä leikatut suikaleet, kopiopaperi, post-it-laput, taittelevatpa jotkut teepussejakin. Ja hyviä ohjeita löytyy pilvin pimein Internetistä tai kirjaston valikoimista.

Tässäpä muutamia aikaansaannoksiani, olkaa hyvät:
retroo.jpg

Groovyt retrokuteet

origami%202015%20001.jpg

Viralliset kukkahattutädin asusteet?

origami%202015%20002.jpg

Lehtikortti. Vihreä kortti tehty yhdestä suorakaiteen muotoisesta paperista. Origamipaperin ei aina tarvitse olla se perinteinen neliö.

origami%202015%20003.jpg

Lintukortti. Taiteltu A4-kokoisesta kopiopaperista. Alunperin tylsän tuntuisesta materiaalista voi saada aikaan jotain kivaa muutamalla taitoksella.

Alkuperäiset ohjeet olen saanut seuraavista kirjoista: "Makoto, Sakamoto, Koichi: The A to Z of Origami in English" sekä "Merrill Gross: Pienoisorigamit: Kortteja, lahjoja, koristeita"